//BRAINWASH FESTIVAL 2022
Meer info over het Brainwash Festival 2022 vind je hier!
//FEMTECH: INTERVIEW IN DE MORGEN
““Het design is vaak stereotiep meisjesachtig en mikt op de heteroseksuele vrouw met kinderwens”, zegt bio-ethicus Naomi Jacobs (Universiteit Twente). “Dat sluit veel vrouwen uit.”
Lees het hele artikel over Femtech in de Morgen hier.
//HET FILOSOFISCH KWINTET
Welke zwakheden legt de coronacrisis bloot? In het nieuwe seizoen van het Filosofisch Kwintet (NPO 1) onderzoekt Clairy Polak met vier steeds wisselende denkers het thema onzekerheid en onze omgang daarmee. Een virus liet onze vaste structuren op hun grondvesten schudden. De wereld kwam tot stilstand; opeens was niets meer zeker.
Samen met psychiater Floortje Scheepers, filosoof en neurowetenschapper Michiel van Elk en filosoof Stine Jensen ben ik te gast in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het Filosofisch Kwintet.
Zondag 4 juli, 12.10 uur op NPO 1
Je kijkt de aflevering hier terug!
// IMAGINE FILM FESTIVAL
Tijdens het Imagine Film Festival ging ik in gesprek met AI-expert Aleksandra Przegalinska, kunstenaar Victorine van Alphen en Olga Lock van het bedrijf Hololasting over intieme relaties tussen mens en AI. Aan de hand van film- en video fragmenten spraken we over uncanny intimacy. Je kunt het panelgesprek hier terugkijken.
//FILOSOFEN OVER DE CORONA-APP: INTERVIEW IN TROUW
“Een app die registreert wie met wie in contact is geweest – is het nieuwe wapen van minister De Jong tegen het coronavirus een reden tot zorg? Filosofen wijzen op de gevaren en de mogelijkheden van zo’n app: ‘anonimisering heeft weinig met privacy te maken’”
Lees hier mijn interview in Trouw
//MOBILITEIT ONTMOET FILOSOFIE
Samen met de filosofen Henk Oosterling, Daan Roovers, Coen Simon en Jan-Hendrik Bakker heb ik bijgedragen aan de publicatie ‘Mobiliteit ontmoet Filosofie’, waarin we reflecteren op de betekenis van mobiliteit in onze complexe samenleving.
“De ‘blik van buiten’ is zo ontzettend belangrijk voor het maken van goed doordacht beleid” – aldus minister Stientje van Veldhoven in het voorwoord.
Download de bundel hier.
//PRESENTATIE ‘MOBILITEIT ONTMOET FILOSOFIE’ BIJ KIVI IN DEN HAAG
Op 22 november 2019 vond de presentatie van de bundel ‘Mobiliteit Ontmoet Filosofie’ plaats bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.
//ONSZELF VOORBIJ, KIJKEN NAAR WAT WE LIEVER NIET ZIEN
In Onszelf voorbij, kijken naar wat we liever niet zien (Uitgeverij de Arbeiderspers) verken ik samen met Lisa Doeland en Elize de Mul wat het betekent om te leven in een onzekere wereld.
Over Onszelf voorbij:
‘Omdat het ons aan grip en controle op de buitenwereld lijkt te ontbreken, richten we de blik steeds vaker naar binnen, op onszelf. Vol overgave storten we ons op selftracking en mindfulness, zijn we baas in eigen moestuin en gaan we op vakantie het liefst back to basics in een joert. Ondertussen zijn de geopolitieke spanningen om te snijden, ligt een volgende economische crisis op de loer, en nemen de voorspellingen over klimaatopwarming steeds apocalyptischere vormen aan. De onstuitbare focus op ons individuele welzijn lijkt een soort antidepressivum waarmee we onze angst in toom houden en onze onzekerheid over de toekomst bedwingen.’
Aan de hand van filosofen als Jacques Derrida, Donna Haraway, Don Ihde, Søren Kierkegaard en Socrates bieden Doeland, Jacobs en de Mul een perspectief op de mens in verwarrende tijden.
Klik hier voor meer informatie over het boek.
//DE KWETSBAARHEID VAN FEMTECH
Femtech, apps gericht op de reproductieve gezondheid van vrouwen, belooft vrouwen te empoweren door hen kennis en controle te geven over hun lichaam. Maar femtech is niet zonder problemen: de fertiliteitsapps verzamelen en verkopen intieme informatie. Femtech kan daarmee een bron van kwetsbaarheid zijn voor gebruikers.
Samen met Jenneke Evers schreef ik over de kwetsbaarheid van Femtech voor het tijdschrift Podium voor Bioethiek. Een verkorte versie van ons artikel lees je terug op Privacyweb.
//LONGLIST SOCRATESBEKER 2019
Onszelf voorbij, kijken naar wat we liever niet zien is genomineerd voor de Socratesbeker 2019!
De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur(s) van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.
//FILOSOFIE MAGAZINE – HET EXPERIMENT: OP NAAR ZELFRIJDENDE ETHIEK
“Als een dodelijk ongeval onvermijdelijk is, wie moet een zelfrijdende auto dan aanrijden: een jong of ouder iemand, een man of een vrouw?”
Lees hier mijn interview met Filosofie Magazine over ethiek van zelfrijdende auto’s en de vraag of er een universeel ethisch kader voor AI bestaat.
//SCHRIJFRESIDENTIE PARIJS MET DEBUREN
Afgelopen zomer was ik met het Vlaams Nederlands cultuurhuis deBuren en deze fantastische groep schrijvers op residentie in Parijs. Lees hier meer over onze schrijfresidentie.
// FIBER END OF THE YEAR PARTY
Om het einde van 2017 te vieren gaf Fiber op 19/12 een End of the Year feest in Sexyland. Ik sprak daar over ons boek Onszelf voorbij, kijken naar wat we liever niet zien dat in het voorjaar van 2018 uitkomt bij Uitgeverij de Arbeiderspers.
// BRAINWASH FESTIVAL
Tijdens Brainwash Festival 2017 ging ik samen met mede-auteurs Elize de Mul en Lisa Doeland in gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink over ons boek Onszelf voorbij, kijken naar wat we liever niet zien.
//MULTI SOLO EXPOSITIE ‘AL DAT VREEMD IS IN DE STAD’ IN TETEM
In 2017 was ik gastcurator van de Multi Solo tentoonstelling ‘Al dat vreemd is in de stad’ in Tetem. Zeven kunstenaars, die ik uit de open call selecteerde, lieten in deze expositie hun visie zien op de dubbelzinnigheden van al dat ‘vreemd’ is in de stad.
Meer informatie over de Multi Solo expositie ‘Al dat vreemd is in de stad’ vind je hier.
// DE MACHT VAN DATA IN DE BALIE
Op 18 juni 2017 was ik te gast in de Balie bij het programma De Macht van Data. Daar besprak ik samen met promovenda Marjolein Lanzing (TU/e) en Lies van Gennip (directeur Nictiz) de invloed van algoritmen op zorg. Wat zijn de voor- en nadelen op het laten analyseren van onze medische gegevens voor een beter zorgstelsel? Willen we geautomatiseerde diagnoses, waar geen dokters aan te pas komen? Wordt onze gezondheid straks bepaald door health apps? Kijk hier voor meer informatie over het programma.